I 1856 fikk Henrik Ibsen møte noen av samtidens kongelige, og de ville se teater..
Hvor bodde han? Hvor jobbet han? Hva gjorde han?
Her finner du en oversikt over alle Ibsenforestillinger som er satt opp på Det norske Theater eller DNS i Bergen.
Takk til Det Dramatiske Selskab, Det Nyttige Selskab og Oluf Bjørneseth og hustrus legat.

Rettigheter: Teaterarkivet ved Universitetet i Bergen og Den Nationale Scene.


Disse nettsidene er produsert av Den Nationale Scene og Teaterarkivet i Bergen. Her finner du artikler, bilder og film om Henrik Ibsens forhold til Bergen. Viktige år ble levd i Bergen, og det er derfor viktig med informasjon om den berømte forfatterens liv og virke her. Håper du får nytte og glede av sidene!
Hr. stud. H. Ibsen er ankommet Bergen fra Christiania stod det under rubrikken "anmeldte Reisende" i Bergenske Blade 26. oktober 1851. Studenten hadde tatt inn på Sontums hotell, på hjørnet av Nordnesgaten og Tollbodalmenning, og som var et av de bedre hotellene i byen på denne tiden.

H. stod for Henrik, og dette er den Henrik Ibsen som senere skulle bli verdensberømt dramatiker.

Les fortsettelsen
Teaterarkivet ved Universitet i Bergen har en unik samling hverdagsdokumenter fra Ibsens tid på Det norske Theater i Bergen. Nå er en del av dette materialet gjort tilgjengelig på disse sidene.

En del av Ibsens arbeid som sceneinstruktør ved Det norske Theater var å lage planer for prøver og forberede regien på skuespillene fram mot premieren. Her kaller vi dokumentasjonen om dette "Ibsens dagbok". Dagbokens store betydning ligger i den oversikten vi får over alle skuespillene Ibsen hadde sin hånd med, og dermed ser vi hva han arbeidet med i denne dannelsesperioden i sitt liv - hans første år med fast arbeid og trygg lønn. Gå inn i dagboken og Ibsens hverdag i Bergen...

Se dagboken her
Det Gamle Teater - eller Komediehuset på Engen, som lå i krysset Teatergaten/Komediebakken, ødelagt ved bombing 1944.

Her arbeidet Henrik Ibsen i nesten 6 år.

Filmen tilhører Norsk Filminstitutt.

Se filmen her