Unike opptak fra Bergens feiring av 250-årsdagen for Holbergs fødsel
Hvor ble han født? Hvor bodde han? Hvor jobbet han?
Liste over Holberg-komedier i Bergen siden 1856 og historiske bilder!


Disse nettsidene er produsert av Den Nationale Scene og Teaterarkivet i Bergen. Her finner du artikler, bilder og film om Ludvig Holbergs forhold til Bergen. Holberg ble født 3. desember 1684, og døde 28. januar 1754. Viktige år ble levd i Bergen, og det er derfor viktig med informasjon om den berømte forfatterens liv og virke her. Håper du får nytte og glede av sidene!
Se utdrag fra NRKs opptak fra Den Nationale Scene, med blant andre Rolf Berntzen, Lothar Lindtner og Kjell Stormoen på scenen!.

Se film
Komediehuset 29. november 1849. Salen fullsatt. Spente og engstelige skuespillere i kulissene. Ole Bull på dirigentpodiet. Ouverturen intoneres. Vil kveldens forestilling holde mål? Mottakelsen kan bety et være eller ikke være for det nye teaterforetagendet: et profesjonelt nasjonalt teater i Bergen med bare norske skuespillere. Det første i landet. Har det vært riktig å velge Henrik og Pernille av Ludvig Holberg til denne prøveforestillingen? Er han for velkjent for bergenserne? Både Det dramatiske selskap og de danske teatertruppene hadde ofte spilt Holberg på scenen i Komediehuset. Ville et mer ukjent stykke som ikke direkte kunne sammenlignes vært bedre? For sent å gjøre om igjen nå. Musikken toner ut. Teppet går opp:

Les forsettelsen